Dit is waarom refurbised apparatuur beter is voor het milieu

Momenteel lijkt de aanschaf van refurbished apparatuur een grote trend te zijn. Wat begon bij de verkoop van enkel refurbished smartphones is inmiddels ook uitgebreid met refurbished printers, wasmachines en fitnessapparatuur. De bedrijven die refurbished apparaten verkopen, promoten hun producten door te verwijzen naar het milieu. 

Refurbished apparatuur is, ten opzichte van nieuwe modellen, veel beter voor het milieu. Dit heeft te maken met het verlengen van de levensduur van het betreffende apparaat. Hoogstwaarschijnlijk klinkt dit nu nog erg onduidelijk, maar ik beloof dat dit allemaal duidelijk wordt na het lezen van dit artikel.

Waarom zijn nieuwe modellen slecht voor het milieu?

Aangezien wij inmiddels leven in een gedigitaliseerde wereld komen er steeds sneller nieuwe modellen op de markt. Zo worden smartphones sneller en krijgen wasmachines nieuwe functies. Hierom zijn de oudere modellen vaak minder interessant voor gebruikers. Dit heeft echter een keerzijde.

De productie van een nieuw model is namelijk erg schadelijk voor het milieu. Er komen, gedurende de productie, veel broeikasgassen vrij en ontstaat veel afval. Ook de mijnbouw naar schaarse delfstoffen zijn essentieel om een nieuw model te produceren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de nieuwe producten onder slechte omstandigheden uit mijnen worden gehaald.

Waarom is een refurbished apparaat beter voor het milieu?

Om een verslechtering van het milieu tegen te gaan, wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarbij zul je jezelf het volgende moeten afvragen: wil ik een nieuwe, dure printer die schadelijk is voor het milieu of kies ik voor een duurzame, goedkope printer die beter voor het milieu is?

De refurbished markt groeit niet voor niets. Er zal namelijk geen nieuw model worden geproduceerd. Bij een refurbished product zullen de goedwerkende onderdelen hergebruikt, zodat de productie van deze onderdelen niet nodig is. Op termijn scheelt dit een hoop broeikasgassen en afval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *