Is een detox gezond?

Is een detox gezond?

Is een detox gezond?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen een detox doen. Maar is een detox wel gezond en hoe doe je verantwoord een detox? Wij zochten het voor je uit.

Waarom een detox kuur?

De theorie achter een detox kuur is dat het lichaam zich, zo nu en dan, moeten kunnen ontdoen van afvalstoffen. Afvalstoffen stapelen zich in de loop der jaren op. Ze worden opgeslagen in het vetweefsel en kunnen voor allerlei (vage) klachten zorgen.

Er zijn tegenstanders van detox kuren omdat het lichaam de middelen heeft om zich van afvalstoffen te ontdoen. Zo zijn de lever en de nieren de organen die betrokken zijn bij het afvoeren van ongewenste en lichaamsvreemde stoffen. Volgens tegenstanders heb je geen detox kuur nodig om de lever en de nieren hun werk te laten doen. Deze organen zijn constant aan het werk om afvalstoffen af te voeren.

Voorstanders van detox kuren zijn van mening dat het lichaam tegenwoordig niet meer voldoende in staat is om zich van afvalstoffen te ontdoen. Zo hopen afvalstoffen zich op omdat we er tegenwoordig in steeds belangrijkere mate mee worden belast. Zo hebben we tegenwoordig met de volgende vormen van verontreiniging te maken:

 • Hormonen en antibiotica die in de veeteelt worden gebruikt
 • Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in het telen van groente en fruit
 • Medicijn gebruik
 • Het drinken van alcoholhoudende dranken
 • Zware metalen die in de voedselketen terecht zijn gekomen
 • De optelsom van allerlei toxische stoffen die in de voedselketen terecht zijn gekomen
 • Het gebruik van cosmetica en deodorant
 • Luchtvervuiling door het verkeer, de industrie en tabaksrook
 • Het gebruik van schoonmaakmiddelen
 • Amalgaamvullingen
 • Het gebruik van wasmiddelen en wasverzachters

Als oermens hadden we niet te maken met deze mate van verontreiniging. Voorstanders van detox zijn dan ook van mening dat het lichaam helemaal niet is ingericht op het verwerken van deze grote hoeveelheden van verontreiniging. Door een detox kuur te volgen kan het lichaam een handje geholpen worden zodat de lever de ruimte krijgt om afvalstoffen af te voeren.

Wanneer is het tijd voor een detox?

Aan bepaalde signalen van het lichaam kan je merken dat afvalstoffen zich beginnen op te stapelen. Het wordt dan tijd voor een detox kuur. De signalen zijn:

 • Je krijgt overgewicht en het is erg moeilijk om af te vallen
 • Je hebt regelmatig last van constipatie
 • Je hebt last van stemmingswisselingen
 • Je urine is donkerder van kleur
 • Je bent vermoeid
 • Je concentratievermogen gaat achteruit
 • Je vergeet vaker dingen
 • Je hebt vaak een opgeblazen gevoel
 • Je hebt een abnormale behoefte aan zoete dingen

Hoe werkt het?

De lever is een orgaan wat belast is met de belangrijkste zuiveringstaken. De lever is een orgaan wat meerdere taken heeft. De lever is ook betrokken bij de stofwisseling. Glucose wordt in de lever opgeslagen en vrij gegeven als er energie nodig is. De capaciteit van de lever is maar beperkt. Een overschot aan glucose wordt door de lever omgezet in vet, waarna het opgeslagen kan worden. Omdat veel mensen een dieet volgen wat hoog in koolhydraten is, is de lever vaak al erg belast met het omzetten van glucose in vet. En als we veel suiker eten dan wordt de lever ook nog belast met grote hoeveelheden fructose. Hiermee weet de lever zich helemaal geen raadt, en deze vorm van suiker wordt dan ook voor een belangrijk deel omgezet in vet.

Ons moderne dieet bestaat voor 55% tot 60% uit koolhydraten. Dit terwijl we evolutionair zijn afgesteld op een dieet wat voor slechts 35% tot 40% uit koolhydraten bestond. Tegelijker tijd belasten we de lever meer dan ooit, door alle verontreiniging die onze moderne samenleving met zich mee brengt.

Willen we detoxen dan is het zaak om de lever te ontzien van de vele taken. Zodat de lever capaciteit vrij krijgt om verontreiniging op te ruimen. Dit ontlasten wordt gedaan door middel van een sapkuur.

Aan de daadwerkelijke detox gaat een voorbereidingstraject vooraf. Een week voordat je begint met de detox stop je met het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Een paar dagen voordat je start eet je geen vlees meer. Een dag voor de start van de detox is een vastendag. Je drinkt dan alleen maar water. Zo krijgt het spijsverteringssysteem rust en kan het starten met het opruimen van de ergste afvalstoffen.

De detox kuur bestaat uit groentesappen. Er is om meerdere redenen voor groentesappen gekozen. Groentesappen zijn enorm rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Zo krijgt je lichaam tijdens de detox wel de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Tegelijkertijd zijn groentesappen heel makkelijk te verteren. Groentesap bestaat namelijk alleen maar uit het uitgeperste vocht van de groenten. De vezels van groenten worden niet gebruikt in het sap. Zo krijg je een mooie dunne sap die makkelijk te absorberen en te verteren is.

Groentesap is arm aan suiker. Dit is gunstig omdat hiermee de lever wordt ontzien van de taken in de glucosestofwisseling.

Na een detox kuur ga je langzaam weer vast en dierlijk voedsel introduceren. Een detox kuur duurt minimaal 3 dagen en maximaal 14 dagen. Na 14 dagen kan je geen extra positief gezondheidseffect meer verwachten. Het lichaam zal tegen die tijd al ontdaan zijn van de afvalstoffen.

Veel mensen voelen zich weer helemaal fit en herboren na het volgen van een detox kuur. Voorstanders van een detox kuur zeggen dat dit komt omdat het lichaam zich heeft kunnen ontdoen van afvalstoffen. Tegenstanders van een detox kuur zeggen dat dit komt omdat je een tijdje geen troep hebt gegeten en bewust met je gezondheid bezig bent geweest. Feit blijft dat de meeste mensen zich beter voelen na het volgen van een detox kuur.

Mocht je willen weten hoe anderen mensen het vinden om een detox kuur te volgen? Dan kan je hier hun ervaringen lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *