Maak je tuin vogel proof met deze stappen

Maak je tuin vogel proof met deze stappen

Maak je tuin vogel proof met deze stappen

Wil jij de vogeltjes een handje helpen in alle seizoenen? En vind je het geluid van de zingende vogeltjes in je tuin ook gewoon erg gezellig? Zorg er dan voor dat je je tuin vogelvriendelijk maakt. Dan komen de vogeltjes er vanzelf op af. In dit artikel geef ik je drie tips hoe jij je tuin helemaal vogel proof kunt maken. 

Is er genoeg voedsel in de buurt

Dit is vooral in de winter erg belangrijk, dan wordt het namelijk lastiger voor de vogels om aan hun voedsel te komen. Wij als mens kunnen hier een handje bij helpen door in onze tuinen voer op te hangen of neer te leggen. Denk hierbij aan vetbollen, maar ook aan fijngestampte eierschalen en noten, zoals walnoten. Eigenlijk kun je de vogels het hele jaar bijvoeren of helpen met het vinden van voedsel. Zo kun je in de zomer ook je steentje bijdragen door het gazon te besproeien met water. Regenwormen komen hierdoor omhoog en zijn een lekkernij voor de vogels. Bekijk wat voor vogelsoorten er normaal gesproken bij jou in de buurt rondvliegen en pas het ‘menu’ daar op aan. 

Maak een badder en drinkplekje

Minstens net zo belangrijk is om een plek te creëren waar de vogels kunnen drinken en badderen. Als het in de winter veel vriest, kan het namelijk voor vogels erg lastig worden om aan water te komen. Alle plekken waar ze het normaal vandaan halen zijn namelijk bevroren. Plaats in de winter een grote schaal buiten met drinkwater. Om te voorkomen dat dit bevriest, kun je er wat suiker bij in doen. Waar dit in de winter vooral een drinkplek is, kan dit in de zomer ook functioneren als badder plaats. Zo kunnen de vogeltjes even lekker afkoelen, en dat is erg leuk om naar te kijken. 

Zorg voor een schuilplaats

Vogels vinden het fijn om onder of in een boom te kunnen schuilen. Wil je je tuin helemaal vogel proof maken, dan is het belangrijk dat je in je tuin genoeg plek hebt waar dit kan. Probeer hierbij de natuurlijke leefomgeving van de vogel na te maken door de overgangen zo geleidelijk mogelijk te maken. Ook kun je nestkasten ophangen in je tuin, zodat je ze een plek biedt om te nesten. Deze kun je zelf maken, maar deze zijn ook in allerlei soorten en maten te koop. Hierdoor kun je altijd wel een nestkast vinden die bij jouw tuin past. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *